Spørgsmål og svar

 

Vi har samlet svarene på en række spørgsmål om Lundeborg Varme og skift til fjernvarme.
Har du yderligere spørgsmål, hører vi meget gerne fra dig - sende en mail til formand Allan Ploug på mailadressen allan@margaritacc.net  

Spørgsmål og svar om Lundeborg Varme
Hvorfor er det en god ide at skifte til fjernvarme?

Fjernvarme er god for både miljøet og økonomien samtidig med, at den giver nem og sikker varme i stuerne.

Med Lundeborg Varme får du:

  •        en grønnere og mere klimavenlig varmekilde med lavt CO2-aftryk,
  •         en kollektiv varmeforsyning, hvor vi sammen udvikler klimavenlig varme, deler udgifterne til vedligehold, udvikling og drift - og sammen udnytter energikilderne langt mere effektivt end små private varmeløsninger,
  •         en billigere varmeløsning
  •          en fremtidssikret løsning med en lang levetid og med fjernvarmerør, der holder i +60 år uanset skift af varmekilde,
  •          en stabil og nem varmekilde med stort set ingen vedligeholdelse som fx besøg af gasmester – og du er ikke selv ansvarlig for eventuelle reparationer,
  •         en varmekilde, der er lydløs, lugtfri og pladsbesparende,
  •         en varmeløsning, der gør din bolig mere værd,
  •         og en hvile-i-sig-selv løsning, hvor det ikke er tilladt at tjene penge på fjernvarmen, fordi økonomien blot skal balancere.
Hvor stort er tilslutningsbidraget?

35.000 inkl. moms for op til 500 kvm.
Over 500 kvm vil der være et ekstra bidrag på 29,13 kr. pr. kvm.
(Det er et krav fra Svendborg Kommunalbestyrelse, at tilslutningsbidraget ikke må være lavere end de 35.000 kr.).
Bidraget dækker alle udgifter fra kantsten til den kommende fjernvarme-unit i din bolig - samme sted, som gassen kommer ind i dit hus i dag, men eksklusive udgifter til demontering af eksisterende varmekilde og afkobling af gas samt eventuelle omlægninger af den eksisterende rørføring.

Hvad er prisen for min stikledning?

Stikledning fra vejen og ind til huset er inkluderet i tilslutningsbidraget – uanset stikledningens længde. Det gælder også opgravning og efterfølgende udbedring.

Hvordan klares nedtagningen af mit gasfyr?

Du skal selv betale for nedtagning af dit gasfyr eller anden varmekilde samt klargøring af teknik-rum til installation af fjernvarmen.
Du kan selv aftale med en VVS’er om nedtagning, eller Lundeborg Varme kan henvise til en.
Nedtagningen skal ske i forbindelse med installationen af fjernvarme.
Prisen for nedtagning af gasfyr samt rørsystem i det omfang, dette ikke kan genbruges, er anslået til 6.000 kr.

Hvordan finansieres min fjernvarme-unit?

Lundeborg Varme kan låne pengene til fjernvarme-units billigere end private kan. Derfor har bestyrelsen besluttet, at selskabet køber unitten, sørger for installationen af den samt for dens tilslutning til centralvarmeanlæg og varmt brugsvand - og indregner udgiften i abonnementet.

Hvad med afkoblingen fra gas?

Afkoblingen fra gas er dækket af en statslig afkoblingspulje med et beløb på 6.000 kr. pr. husstand, og det vil i langt de fleste tilfælde kunne dække omkostningen.
Desværre kan Lundeborg Varme ikke stå for at opsige aftalen om levering af gas og anmode om afkobling, da din aftale med gasdistributøren Evida om levering af gas er en individuel aftale.
Afkoblingspuljen åbner hvert år i januar og plejer at kunne række til et års behov. Der kan søges op til et år ud i fremtiden.
Vi giver besked, når det bliver aktuelt at søge afkoblingspuljen og at opsige aftalen om levering af gas.

Hvor mange skal vi være, for at projektet gennemføres?

For at give kommunegaranti til låneoptagelse til projektet har Svendborg Kommunalbestyrelse krævet en tilslutning på 74 procent af de huse og ejendomme, der i dag opvarmes ved olie, gas eller træpiller.
Vi har dog efterfølgende fået aftale med kommunen om, at det afgørende for garantistillelsen bliver, om vi med den tilslutning, vi kan opnå, kan påvise, at Lundeborg Varme kan drives med en fornuftigt økonomi – både for selskabet og for brugerne.

Hvornår skal jeg give bindende underskrift?

Der skal først gives bindende underskrift, når vi kender resultatet af udbudsrunden og ved, om de forventede priser holder, så projektet kan gennemføres. Ifølge tidsplanen bliver det i løbet af marts måned.

Hvornår skal tilslutningsbidraget betales?

Svendborg Kommunalbestyrelse har godkendt, at den enkelte husstand kan nøjes med at betale et depositum på 20 procent af tilslutningsbidraget ved bindende underskrift – svarende til 7.000 kr. af de i alt 35.000 kr. for huse og ejendomme på op til 500 kvm.
De resterende 28.000 kr. skal først betales senest en måned før, at det enkelte hus bliver tilsluttet fjernvarmen.
Når vi ikke op på en tilslutning, som kommunalbestyrelsen finder fornuftig, bliver dit depositum selvfølgelig tilbagebetalt – og projektet bliver enten udsat eller skrinlagt.

Hvad bliver prisen for fjernvarme?

Med en tilslutning på de 74 procent, som Svendborg Kommunalbestyrelse oprindeligt ønskede for at give kommunegaranti til anlægsudgifterne, vil fjernvarme i Lundeborg ifølge de hidtidige beregninger i gennemsnit blive cirka 17 procent billigere end individuelle varmepumper.
Og jo flere, vi er, des billigere bliver det for den enkelte.

Hvornår bliver der åbnet for fjernvarmen?

Ifølge tidsplanen vil de første husstande få fjernvarme i rørene i foråret 2026.

Kan jeg komme med på fjernvarme senere?

Ja. Men tilslutningsbidraget på 35.000 kr. er et starttilbud. Hvis du venter med at tilslutter dig, vil tilslutningsbidraget stige med 6.000 kr. pr. år, indtil det når 59.000, hvor det, inklusive fremskrivning, vil blive fastfrosset. Således er du med til at betale din del af anlægget, selvom du venter med at tilmelde dig.

Bliver mit hus mere værd, når jeg skifter fra gas eller olie til fjernvarme?

Fjernvarme kan give dit hus et bedre energimærke, og sammen med en billigere opvarmning vil huset være mere attraktivt for potentielle købere. Det vil gøre dit hus mere værd og kunne aflæses i boligprisen.

Skal en ny ejer af mit hus overtage aftalen

Nej – men vi satser på, at det bliver så fordelagtigt, at en ny ejer ikke vil betænke sig på at overtage aftalen. I modsat fald skal du betale din del af restgælden.

Kan jeg fortsætte med at varme mit hus op med gas?

Ja, det kan du nogle år endnu.
Et bredt flertal i Folketinget har vedtaget, at det er slut med gas som opvarmningsform i de danske boliger i 2035 – og at al gas i Danmark skal være grønt i 2030.
Den grønne gas reserveres primært til erhverv og industri, og gasinstallationer tillades nu ikke længere i nybyggeri. Det er dog lovligt at udskifte et eksisterende gasfyr.
Men det vil blive dyrere og dyrere at fortsætte med gas, for på grund af færre gaskunder stiger distributionsprisen, og det giver stigende gaspriser, sådan som det allerede har været tilfældet.

Hvorfor bruge gas i en fjernvarmeløsning?

Langt hovedparten – knapt 90 procent - af energiforsyningen vil med den fælles fjernvarmeløsning komme fra el gennem en stor varmepumpe.
Men for at sikre, at lundeborgerne til stadighed har varme, er det nødvendigt med et supplement, dels i spidsbelastningssituationer fx juleaften (et af de tidspunkter på hele året, hvor forbruget er størst),  dels hvis varmepumpen svigter eller i frostvejr har svært ved at levere fuldt ud.
Derfor er det nødvendigt at supplere med en lille gaskedel.

//